هزار و چهارصد فرسنگ

مشخصات بلاگ
هزار و چهارصد فرسنگ
بایگانی

بسم الله الرحمن الرحــــــــیم

ن وَالقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ


اَللّهُمِّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر وجْعَلْنِا مِنْ خَیرِ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِینَ بَیْنَ یَدَیْه


سیاست و توهم

يكشنبه, ۲۸ تیر ۱۳۹۴، ۰۷:۰۴ ب.ظ
رویکرد مقاله پیش رو ، نقدی بر سیاست خارجی دولت دکتر حسن روحانی و یا به تعبیر خود ایشان دولت راستگویان است.
با بررسی عملکرد دولت دکتر حسن روحانی در عرصه سیاست خارجی ، به خصوص عملکرد تیم وزارت امور خارجه در مذاکرات جاری که عمده فعالیت کل دولت به آن اختصاص داده شده ، به این نتیجه روشن می رسیم که فی الواقع نمیتوان نقد چندانی به ایشان وارد کرد.
زیرا عملکرد سیاست خارجه این دولت و دستاوردهای آن بی سابقه و در نوع خود بی نظیر و قابل تقدیر است. دولت راستگویان توانست اقداماتی را انجام دهد و به اهدافی نزدیک شود که دولت موقت ، نهضت آزادی ، دولت سازندگی و دولت اصلاحات با ادعاهای زیاد نتوانستند توفیق چندانی در آن به دست بیاورند. مکالمه تلفنی با رئیس جمهور قدرتمندترین کشور دنیا و نشستن و مذاکره شجاعانه و رسیدن به توافق پشت میزی که آنهمه گزینه های خطرناک بر رویش هست و از همه ی اینها ارزشمندتر ، لمس دست وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا و دست دادن با او ، پیروزی های کوچکی در عرصه سیاسی یک کشور در حال توسعه نمی تواند باشد.
ما نباید فراموش کنیم که نباید از چنین دولتی با این تفکر و سبقه ی فکری، انتظار پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی را داشته باشیم.
نقد در جایی موضوعیت دارد که میان عامل نقد شونده و اهداف مورد نظر انتقاد، تناسب و همگونی وجود داشته باشد.
چگونه می توان از خروجی کلونی موریانه ها انتظار عسل داشت و حاصل کار موریانه ها را نقد کرد ؟  چرا که کار موریانه ، همانا موریانگی است !
چه نقدی می توان بر این دولت وارد آورد وقتی که عملکرد آن در همه ی عرصه ها نعل به نعل با مانیفست و موجودیتش که همان لیبرالیسم و غرب زدگیست هماهنگ و هم راستاست.
ما چه انتظار بی جایی می توانیم از مردان سیاسی این دولت داشته باشیم وقتی دارند واحد به واحد درسهایی را که در دانشگاه های اروپا و امریکا گذرانده اند ، در عمل هم با نمره ی عالی پاس می کنند.
موضع تیم مذاکره کننده ی ایران از لحاظ آکادمیک، یک موضع بی نظیر و قابل دفاع است. موضع یک کشور عقب افتاده و جهان سومی که کل سیستم دفاعی اش با یک بمب طرف آنسوی میز مذاکره، از کار می افتد ، چه چیزی مگر می تواند باشد جز ابراز عجز و تسلیم ؟!
وقتی مخاطب مقاله های ما دولتی با ویژگی های دولت راستگویان است باید گزاره های ذهنی خود را بازتعریف و در مواقعی در آنها تجدید نظر کنیم .
باید متوجه این موضوع باشیم که جایی که انتقادات را وارد میکنیم نباید در سطح سیاست های خارجی باشد بلکه باید نوع و جنس تفکری که منجر به چنین رویکردی در سیاست خارجی دولت شده است مورد بررسی و نقد واقع گردد.
در سیاست خارجی هر کشوری که نماینده ی آن دولتی با ویژگی های دولت راست گویان باشد ، واژگانی چون مستکبرین ، استکبار جهانی ، مستضعفین، شیطان بزرگ ، عزت و ذلت ، استقامت و مقاومت ، جهاد و از این دست کلمات،نا مفهوم و گاها از محرمات است!
واژه ی دشمن که در ادبیات انقلاب اسلامی کلمه ای پر کاربرد است ،در فهرست واژگان دولت تدبیر و امید، جزء کلمات مضموم و مکروه است.
میان مبانی فکری دولت راستگویان و مبانی فکری انقلاب اسلامی آنقدر شکاف و انشقاق عمیق است که مفهوم دشمن برای این دو کاملا متضاد است. خیلی تفاوت هست میان مذاکره ای که ما در آن ،طرف مذاکره را دشمن بدانیم و یا آن را دوست بپنداریم!
وقتی که در سیاست خارجی یک تفکر ، دشمن تعریف به دوست می شود ، تمام چارچوب یک مذاکره تغییر خواهد کرد.
اما باید دید که این توهم دوست پنداری طرف مذاکرات در سیاست خارجی این دولت از کجا نشأت میگیرد.
دولت تدبیر و امید، میوه ی تفکر لیبرالی است که مثل گیاهی ناخواسته ، همپای نهال انقلاب اسلامی شروع به رشد کردو در طول همه ی سالهای پس از بروز انقلاب اسلامی ، از ساقه ی درخت انقلاب بالا رفت و از شیره ی ارزشمند آن برای رشد و گسترده شدن، بهرمند شد.
جریان فکری بی ریشه و ساقه ای که با تدبیر صاحبانش بر موج انقلاب اسلامی سوار شد و با رخنه کردن در بدنه حکومت توانست اهداف بلند و جهانی انقلاب اسلامی را با اهداف کوچک و حقیر توسعه اقتصادی و سیاسی آن هم به سبک جهان سومی اش عوض کند و منافع حزبی و سیاسی خود را به نام منافع ملی دنبال نماید.
بیگانگی این تفکر با اهداف و ماهیت انقلاب اسلامی و غرب زدگی و غرب باوری آن، سبب ایجاد یک احساس عطش روز افزون  برای رابطه با کشورهای پیشرو تمدن غرب به خصوص امریکا ، در میان بزرگان این تفکر شده است و ایشان را دچار آن توهمات و اشتباهات  در مواجهه با غرب و امریکا نموده است . شاهد این توهمات ، شعارهای انتخاباتی دکتر روحانی است که وعده ی 100 روزه برای سامان دادن به بازار و وضعیت اقتصادی را داد .
غافل ازینکه طرف آن سوی میز مذاکرات ، هدفش نابودی کل انقلاب اسلامی است و مشکل بنیادین و ریشه ای با این درخت به پاخاسته دارد و تمام توانش را برای قطع کردن و سوزاندن این درخت به کار بسته است و مسلما در این راه هیچ رحمی به گیاه ها و علف های هرزی که خود را به ساقه و شاخه های آن  پیچانده اند هم نخواهد کرد .



  • رضا نهری

نظرات  (۱)

  • یک تحلیل گر سیاسی مستقل
  • در طی این مذاکرات هر گونه امتیازی داده شده با هماهنگی مسولین رده بالای حکومت بوده و نه صرفا تصمیم دولت روحانی ست
     به عبارت بهتر حکومت خوب میدانست و می داند شرایط تحریم و فشار بر مردم در طولانی مدت خود اهرم فشار بر حکومت و چه بسا باعث فروپاشی حکومت از طریق مردم بشود
    زین رو مسولین رد بالای حکومت اسلامی با در نظر گرفتن این نکته و برای بقا تن به این امتیازات داده ولی نباید فراموش کرد فروپاشی شوروی هم از همین امتیاز دادن ها شروع شد
    توصیه من اینه که برای بقا، حکومت بر مردم جای خودش رو بده به خدمت بر مردم
    منظور این نیست خدمات حکومت به ملت کم بوده ویا نبوده منظور این است توجه ویژه ای به مفاهیمی چون رفاه ،ملی گرایی اصلاح ناهنجاری های اجتماعی همچنین نگاه ایدولوژیک خودش رو نسبت به حضور در منطقه تقلیل بده چرا که با ملی گرایی در تضاده
    یه حکومت وقتی میتونه در منطقه حرفش رو به کرسی بنشونه که از درون منسجم متحد و با برنامه باشه و حرفش حرف مردمش باشه

    پاسخ:
    سلام دوست عزیز .

    تشکر می کنم که نظر گذاشتید برای من .
    البته نظرات و تحلیل های شما محترم هست ،
    خیلی جاها البته صحبت های شما درست هست و من هم تا اندازه ای قبول دارم.
    در سطوح مختلف می شه روی این موضوع صحبت کرد و نظر داد .
    اما دیدگاه من در زیربنا بسیار متفاوت از دیدگاه شماست ...
    نگاه من به حکومت اسلامی در ایران یک نگاه ملی گرایانه نیست . ما بر این اعتقاد هستیم که نظام اسلامی ایران که اکنون در چارچوب جمهوری اسلامی موضوعیت دارد ، زیر بنای یک حرکت بزرگ جهانی است . و هم بنیانگذار این حرکت یعنی امام خمینی و هم امام خامنه ای به عنوان رهبر کنونی ، نظرشان حرکت کردن به سوی تحقق یک حکومتی است که بتواند قلوب مردم جهان را برای حکومت جهانی امام زمان(عج) گرم و سبز بگرداند ...

    بله متاسفانه نظر مسئولین رده بالای کشور ذیل امام خامنه ای و نگاهشان به امور همین طوری است که شما می فرمایید ، اما هرگز نگاه خود امام خامنه ای اینگونه نبوده و نیست . اما چون سیستم جمهوری  اسلامی در حال حاضر امکان اداره ی جامعه و حکومت را از مقام ولی فقیه صلب نموده است ، ایشان برخلاف نظر و خواسته خودشان مجبور به مماشات با نظرات و اعمال غیر انقلابی مسئولین فعلی شده اند ... چه آنکه اگر غیر از این باشد ، فورا انگ دیکتاتوری به این نظام زده خواهد شد و تبعات بد اجتماعی و سیاسی و امنیتی به دنبال خواهد داشت ...
    این موضوع یک بحث بسیار ریشه ای میباشد ...
    شاید در وقت مقتضی به آن پرداختیم ...


    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی