هزار و چهارصد فرسنگ

مشخصات بلاگ
هزار و چهارصد فرسنگ
بایگانی

بسم الله الرحمن الرحــــــــیم

ن وَالقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ


اَللّهُمِّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر وجْعَلْنِا مِنْ خَیرِ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِینَ بَیْنَ یَدَیْه


آسیب شناسی ِ آسیب شناسان ما !

يكشنبه, ۱۵ تیر ۱۳۹۳، ۰۵:۳۱ ب.ظ

چند هفته پیش هنگام بررسی مطالب و مرور صفحات اینترنت ، عنوان مقاله ای نظرم را جلب کرد : خلق و خوی ایرانیان.
این مقاله به نقل از مصاحبه ای با محمود سریع القلم نوشته شده است و به بررسی و آسیب شناسی خلق و خوی ایرانیان ، فرهنگ و مدنیت و توسعه یافتگی در جامعه ایران پرداخته است.
تعدادی از سرفصلها و کلیات این مصاحبه و تعدادی از جملات ایشان را برای آشنایی دوستان با کلیت مطلب و طرح نقد خودم در زیر می نویسم :

"ایرانیان هدفی بالاتر ازراضی کردن غرایز اولیه ندارند. از همین رو، کاری به جا ماندنی انجام نمی‌دهند.
علاقۀ آنان به دارایی و مادیات برای نمایش به دیگران و فخرفروشی است.
 معنای زندگی برای میانگینِ ایرانی چیزی جز جمع کردن پول و امکانات مادی و داشتن مقام و منصب نیست!
مادیات و خودخواهی کانونهای سبک زندگی ما شده است"
ظاهر و باطن میانگین ایرانی بالای 50 درصد شکاف دارد

انعکاس اخلاق و معنویت و انسانیت در زندگی و عمل ما بسیار محدود است
خوشبختی را با راحتی اشتباه گرفته‌ایم
سبک زندگی ما به شدت خودمحور است
هنوز کشور و جامعه به معنای علمی کلمه نداریم
رانت باعث به هم ریختگی طبقاتی و اجتماعی در جامعه شده است
و ...


دکتر محمود سریع القلم در ابتدای مصاحبه می گوید :
میانگین ایرانی خیلی دنیا دوست است. علاقه عمیقی به دنیا و مال دنیا دارد ولی هنرمندانه و با ادا و ظاهرسازی آنرا استتار می‌کند. .... در مقایسه، یک دانمارکی برای نقاشی، موزه، هنر، کتاب، آخرین رمانها، کنسرت، تئاتر، دوستان فرهنگی، کشف کشورها و فرهنگهای دیگر، جا باز می‌کند. در سبد کالاهای میانگین ایرانی، این موارد تقریباً تعطیل است. کافی است صورت آرام و خوش‌رنگ یک شهروند معمولی ترکیه را با یک ایرانی مضطرب و همیشه در حال پول جمع کردن مقایسه کنید.



البته من در این مقاله قصد بررسی صحت و سقم و درصد درستی و نادرستی اظهارات ایشان در مورد –به تعبیر خودشان- "میانگین ایرانی" را ندارم . شاید خیلی از جملات بالا در ظاهر و یا حتی در باطن درست هم باشند و به نظر خود من هم انتقادات زیادی به فرهنگ غالب بر زندگی ایرانیان و سبک زندگی کنونی ما وارد می باشد .بلکه در اینجا می خواهم توجه شما را به نکاتی دیگر جلب کنم و از زاویه ای تازه تر مقاله ایشان را بررسی کنم . نه تنها این مقاله ، بلکه روی سخن و نقد من با عمده ی آسیب شناسان فرهنگی و اجتماعی ماست که معمولا در ریشه یابی و تحلیل مسایل فرهنگی دچار اشتباهات و لغزش های فاحش می شوند ...
محمود سریع القلم ایرانیان را خود محور و دنیاپرست و انسانهایی متناقض نما و متظاهر معرفی کرده است . و سند این ادعای خود را زندگی در میان آنها و بررسی رفتار ایرانیان و مقایسه این رفتار با مردم دیگر کشورها بیان کرده است .
به گفته ایشان :
" تحقیقاً هیچ ملتی در دنیا به اندازه ایرانی‌ها از اخلاق و معنویت و انسانیت صحبت نمی‌کنند، اما انعکاس این در زندگی و عمل ما بسیار محدود است. این اولین نقدی است که به زندگی ایرانی وارد است که چرا اینقدر ظاهر اخلاقی و معنوی دارد، ولی باطن مادی! "
اولین انتقادی که به گفته های ایشان دارم این است که چرا فقط به بروز اینگونه رفتارها در جامعه ایرانی توجه شده است و علت و ریشه های این رفتارها بررسی نشده است . گویی که بروز چنین صفاتی در ایرانی ها به ذات ایرانی آنها بر میگردد! وحتی در جایی دیگراز تشدید چنین رفتارهایی در 8 سال گذشته (دوران دولت دکتر احمدی نژاد) یاد کرده است ، که ایرانیان به خصوص در 8 سال گذشته بیشتر دچار دنیازدگی و بی فرهنگی و تظاهر و تناقض شده اند ! و این خود نقدی دیگر است به ایشان که به علمی و منطقی بودن مطالب تاکید خاصی دارند!!
اینکه ایشان به عنوان مشاور دولت ، ریشه ها و دلایل چنین پدیده ای را نمی داند و نمی تواند دلیلی برای ادعاهای خود بیاورد ، نشان دهنده ضعف فکری دولت و عدم شناخت هم فکران ایشان ( بطور کلی احزاب سیاسی ) از جامعه ما است .و متعاقب این عدم شناخت و تحلیل های سطحی است که نسخه های غلط برای جامعه پیچیده می شود و روز به روز بیشتر شاهد انحطاط  فرهنگی در جامعه هستیم .
گاهی یک دانشجوی جامعه شناسی و یا یک جامعه شناس و یا حتی یک روزنامه نگار صفحه اجتماعی یک روزنامه پر تیراژ، شروع به نوشتن مقاله ای در مورد فرهنگ جامعه ما می کند ... در این صورت ، وجود اشتباه و خطای در برداشت از نمونه های آماری و تحلیل های غیر علمی ،  چندان قابل توجه نیست . چون میزان تاثیر گذاری یک چنین مقاله ای در بُعد اجتماعی و مهمتر از آن بعد دولتی و حکومتی تقریبا صفر است ... ولی بی شک وقتی یک شخصیت دانشگاهی مثل محمود سریع القلم – فوق دکترای روابط بی الملل از دانشگاه اوهایو و عضو هیئت علمی و استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی تهران و نائب رئیس مرکز پژوهش‌های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه،  و مشاور ارشد رئیس جمهور، اظهارات و مصاحبه ای در مورد جامعه می کند ، نمی توان به راحتی از غیر علمی و غیر واقعی بودن و استنتاج های اشتباه آن گذشت ... و در نتیجه چنین رویکردهایی و بر پایه ی نظریه پردازی هایی اینچنینی است که به طور مثال در دولت تدبیر و امید حسن روحانی منتقدین ، به بی سوادان تعبیر می شوند .
و در جای دیگر گفته است :
میانگین ایرانی‌ها تقریبا در مورد همه چیز و همه کس اظهار نظر می‌کنند؛ بعضاً با قاطعیت ! و حق اظهار نظر در مورد مساله هسته ای را شامل حال مردم کوچه و خیابان نمی داند ! ...بگذریم

تا اینجا ضعف عمده ی گفته های محمود سریع القلم رابیان کردم ... اما براستی دلیل اصلی و حقیقت بروز چنین مسائلی در جامعه ما چیست ؟
ان شا الله در مقاله بعدی سعی می کنم برداشت های خودم از این مقوله را تبیین کنم و البته منتظر نظرات و نقد شما هم هستم
رضا نهری 15/4/1393


  • رضا نهری

نظرات  (۳)

  • تمدن اسلامی
  • سلام رزمنده
    مطلب بسیار خوبی بود.
    منتظر برداشت های شما در این باب هستم و انشالله در اون قسمت نظرات خود را ایراد می کنم.
    و من الله توفیق
  • سعید ابراهیمی
  • سلام داداش......
    قلمت خیلی شیرینه...
    موفق باشید.
    یاحق.
    اسلام پیروز است یعنی حزب الله با ارتباط با آن منبع لایزال در مقابل همه مشکلاتی که ممکن است مغلوب آن مشکلات بشود ایستادگی می کند . اگر اسممان حزب الله باشد اما آن ارتباط و اتصال را نداشته باشیم چنین تضمینی وجود ندارد .
    ذکرالله اهمیتش اینجاست ، فرصت ماه رمضان اهمیتش اینجاست : فرصت خودسازی ، فرصت تقوی ، فرصت سرشار کردن ذخیره ی تقوا در دل.(امام خامنه ای مدظله العالی)
    سلام شاهد
    تحلیل به جا و صحیحی از موضوع دارید ولی اگر با مطلبی در باب اعتقادات انقلابی شروع می کردید مناسب تر می نمود.
    به نظر فونت مناسبی برای نوع مطلب انتخاب نکردید.
    منتظر پاسخ سوالی که مطرح نمودید هستم.

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی